Ana içeriğe atla

Samuel Morse

Google bu gün yine logosunu değiştirmiş. Bu sefer ki logonun gerekçesi ise 27 Nisan’ın Mors Alfabesinin yaratıcısı Samuel Morse’un doğum günü olması. Geçtiğimiz günlerde ilk önce 23 Nisan olması nedeni ile 23 Nisan logosunu değiştirmişti. 23 Nisandan önce ise Mimar Sinan’ın doğum günü nedeni ile logo değişikliği yapmıştı. Bu sefer ise logonun değişmesine sebep Samuel Morse.

Samuel Morse

Mors alfabesi, ilk kez 1832'de telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturuldu. 1837'de ise ilk kez kullanıma başlanıldı. 1840 yılında da patent için başvuruldu.

İlk hat Baltimore, Maryland ile başkent Washington arasında kuruldu. İlk mesaj İncil’den bir cümleyi içerirken, gönderim tarihi ise 24 Mayıs 1844 idi.

Orjinal mors kodu kısa ve uzun sinyallerin kombinasyonunun bir sayıya karşılık gelmesinden oluşmuştu. Her sayı da bir harfe karşılık geliyordu.

Ancak Morse'un bulduğu sistemin kullanımı kolay değildi. Alfred Veil ile bu konu üzerine ortaklaşa çalışmaya başlayan Morse, bir süre sonra Veil'in önerdiği sistemin daha basit bir sistem olduğuna ikna oldu. Veil'in sisteminde kısa ve uzun sinyallerin yanı sıra duraklamalar da kullanılıyordu. Bu sistem daha sonra Amerikan Mors Kodu olarak isimlendirildi.

Mors kodu birçok değişik metod ile iletilebilir. Mors alfabesi sesli olarak iletilebilmesinin yanı sıra, radyo sinyallerinin açılıp kapatılmasıyla, telgraf tellerinden geçen elektrik akımıyla, mekanik yolla ya da görsel (ışıkların yanıp sönmesi gibi) yollarla da iletilebilmektedir.

Sistem genel olarak Mors kodu olarak adlandırılsa da uygulamada İngiliz alfabesi ve buna bağlı noktalama işaretlerini ifade etmek için iki farklı tür mors kodu kullanılmaktadır. Bunların birincisi olan Amerikan Morse kodu genellikle telgraf sistemlerinde kullanılırken, Uluslararası Morse kodu ise araları görmezden gelerek sadece kısa ve uzun sinyallere göre çalışır. devamı için tıklayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geleceğin Uçağı; Orions Glider

Son yıllarda insan oğlu çevreye verdiği zarardan dolayı küresel ısınma sorunu ile karşı karşıya kalmış durumda. Bu sıkıntıdan kurtulmak için ise son zamanlar da ardı ardına ekolojik ürünler, çevreye daha az zarar veren ulaşım araçları ve buna benzer yenilikler tasarlanmakta. Lucky Strike Junior Designer Competition yeni tasarlamış olduğu bir ucağın prototipini tanıtmış. Uçağımızın adı Orions Glider. Kendisi ekolojik bir uçak. Bu ekolojik ucak çok fazla enerji cimrisi bir ürün. Cimri diyorum çünkü sadece havalanırken yakıt tüketiyor, sonrasında ise kanatlarnıda bulunan güneş panellerinin üretmiş olduğu elektrik enerjisini elektrik motoruna aktaran bir mekanizma ile havada ki seyrine devam etmekte. resmi büyüt Uçağın gövdesi ise tamamiyle geri dönüştürülebilir bir özellik taşımakta. Gövdesinin poly-karbon materyallerden yapılmış olması ise az yakıt tüketmesini sağlamakta. Fuel ile çalışan bir motorunun olması ve bunun yanında elektrik motorunun da bulunmas hibrit özelliği kazandırıyor. r

Muhsin Yazıcıoğlu Üşüyorum Şiiri Dinle

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde bindiği helikopteri düşen ve hala kendisine ulaşılamayan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu 'nun, Mamak Cezaevi'nde yıllar önce yazdığı 'Üşüyorum' şiiri dinleyenleri duygulandırdı. Kahramanmaraş'ta dağlık bir bölgede kendisiyle birlikte 6 kişiyle kaza geçiren Yazıcıoğlu, "Bir coşku var içimde bu gün kıpır kıpır, Uzak çok uzak bir yerleri özlüyorum." dizeleriyle şiirine başlıyor. Yazıcıoğlu'nun şiiri, "Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum Durun kapanmayın pencerelerim, Güneşimi kapatmayın, Beton çok soğuk, üşüyorum." dizeleriyle bitiyor. İşte Muhsin Yazıcıoğlu’nun Üşüyorum Şiiri Sözleri Bir coşku var içimde bugün kıpır kıpır Uzak çok uzak bir yerleri özlüyorum Gözlerim parke parke taş duvarlarda Açılıyor hayal pencerelerim Hafif bir rüzgar gibi, süzülüyorum Kekik kokulu koyaklardan aşarak Güvercinler ülkesinde dolaşıyor Bir çeş

25 bin Memur Alımı Kadroları Belli Oldu

Devlet 2009 yılında 100 bin memur ataması yapacak diye daha önceleri birçok haber çıktı. Fakat bu haberlerin birçoğu asılsız çıktı ve sadece devlet kapısında iş umudu olanların umutlarından faydalanmayı amaçlayana haber niteliğindeydi. 25 bin devlet memuru alımı kadroları hakkındaki haberimizin ise doğruluk payı yüzde yüz. Kaynak ise Devlet Personel Başkanlığı (DPB) . DPB’nin yaptığı açıklamaya göre 2009 yılında alınacak 25 bin memurun kadroları tayin edildi. Bundan sonra kurumlar ihtiyaçları doğrultusunda ilanlarını yayınlayarak personel ihtiyacını karşılayabilecek. Bu doğrultuda DPB tarafından kurumların ihtiyaçları ile paralel nitelikte kadro dağılımı yapıldı. Yapılan devlet memuru kadro dağılımı ise şu şekilde oluştu: 2009 yılında atanacak 25 bin memur kadroları GENEL BÜTÇELİ İDARELER SIRA NO KURUM ADI UYGUN GÖRÜLEN 1 TBMM 2 CUMHURBAŞKANLIĞI 3 BAŞBAKANLIK 100 4 ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI 40 5 YARGITAY BAŞKANLIĞI 40 6 DANIŞTAY BAŞKANLI